Søby Brunkulsmuseum har modtaget Herning Kommunes Kulturpris 2022 for deres arbejde med at genfortælle historien om Danmarks farligste arbejdsplads fra 1939 til 1970.
Beliggende i et klondyke-område syd for Herning, var brunkullene en vigtig kilde til brændstof, da det var svært at skaffe fra udlandet. Arbejdsulykker med dødelig udgang var hyppige, men pengene var gode, og et lille samfund blev skabt i området, der tiltrak fattige, familier og plattenslagere.
Søby Brunkulsmuseum har bevaret og genfortalt denne dramatiske historie for eftertiden ved at indsamle og registrere fotos, genstande og værktøj, der har tilknytning til perioden. De arbejder også på at reparere, vedligeholde og istandsætte bevaringsværdige bygninger og anlæg for at styrke formidlingen og levendegørelsen af brunkuls-eventyret.
Formanden for Kultur- og Fritidsudvalget i Herning Kommune, Johs. Poulsen, udtalte ved prisoverrækkelsen, at Søby Brunkulsmuseum videreformidler et helt unikt kapitel i Danmarks historie. Han roste også museets frivillige arbejde og deres evne til at udvikle sig og indgå i kulturelle samarbejder.
Søby Brunkulsmuseums formand, Jan Svendsen, modtog prisen på vegne af museet og takkede for anerkendelsen. Prisen følger med 10.000 kroner.
Søby Brunkulsmuseum har gjort en stor indsats for at bevare og genfortælle historien om Danmarks farligste arbejdsplads.
Deres arbejde med at indsamle og registrere fotos, genstande og værktøj, samt reparere og vedligeholde bevaringsværdige bygninger og anlæg, har gjort det muligt at formidle denne dramatiske historie for eftertiden. Herning Kommunes Kulturpris 2022 er en anerkendelse af museets vigtige arbejde med at bevare og genfortælle en vigtig del af Danmarks historie.